Gerbil kooien

Koop uw Gerbilarium / Gerbil kooi online op www.gerbil-kooi.nl

Af te halen in Makkum, Zwolle en Leidschendam.
Bezorging in bijna alle provincies!


Er zijn vele soorten kooien verkrijgbaar voor de gerbil en andere knaagdieren. Maar vele zijn niet geschikt!
Ze worden dan ook afgeraden door fokkers, maar helaas trekken vele webshops, dierenwinkels en leveranciers zich daar niets van aan.

Allereerst de afmeting:
Gerbils zijn levendige diertjes en ze komen het beste tot hun recht in gerbilariums vanaf 80cm.
Veel fokkers hanteren als minimale maat 60x40x40, maar hoe groter, hoe beter!
De dierenbescherming adviseert tevens ook vanaf 80x40x40.

Hieronder een overzicht van diverse mogelijkheden. Geschikt, maar ook minder geschikt tot totaal ongeschikt...(niet perse in die volgorde)
 

Let op het juiste gaas!!
Helaas gebruikt niet elke gerbilarium bouwer het juiste gaas, maar het goedkopere alternatief. Door dit 'gaas' kunnen de gerbils met gemak doorheen knagen. Resultaat: de uiteinden worden scherp, voor het bekje van de gerbil maar ook als de gerbil zich er doorheen probeert te wurmen. Om nog maar niet te spreken over de kleine splinters die vrijkomen.. Pas daarom goed op dat de gerbilarium maker vierkant volieregaas gebruikt! Geen ronde zoals op onderstaande foto, want die gerbilariums zijn helaas niet gerbil-proof!

Gerbils en tralies: geen combinatie!
 


 


Hoewel bovenstaande soorten als geschikt voor de gerbil of zelfs speciale gerbil kooien worden genoemd zijn ze dat niet.
Gerbils en tralies zijn absoluut geen geschikte combinatie!

In de kooi die op het plaatje wordt getoond zijn al vele gevallen van kapotte bekkies, gebroken pootjes en zelfs gebroken staarten voorgekomen!

Het tralie gedeelte er afhalen is in sommige gevallen een optie (er zijn meerdere varianten), maar in de meeste gevallen is de onderbak te klein of van plastic.
Ook kunnen gerbils (vooral bij verveling) gigantische tralie knagers zijn, ook nog erg dwangmatig. Irritant voor het baasje, maar ook vervelend voor de gerbils want de neusjes worden snel geirriteerd en kaal.


Gerbils en plastic: geen combinatie!
 


 

Plastic is voor gerbils absoluut niet geschikt. Gerbils kunnen in 1 nachtje een gat hebben geknaagd, en menig gerbil is op deze manier al ontsnapt. Ze hoeven maar een kleine opening te hebben. Daarnaast wordt geknaagd plastic bijzonder scherp voor zowel het baasje als de gerbil.


Het gerbilarium
-Zeer goede ventilatie
-Knaagproof
-Mooi in elk interieur!

   

Een gerbilarium is een benaming voor (in onze ogen en in die van vele andere fokkers/liefhebbers) het beste gerbilverblijf.

Een gerbil is een actief diertje, die heel erg graag graaft en knaagt. Een dikke laag bodembedekking van minimaal 15cm is dan ook zeer gewenst.
Daardoor is het gerbilarium met stipt op nummer 1 de meest 'rommel vrije' in zijn soort!

De ventilatie van bovenstaande gerbilariums is 100% daar ze een deksel hebben van hout en gaas. De bovenkant van de bak is geheel open, voor optimale ventilatie. Wat dus meteen grote voordeel nummer 2 is van het gerbilarium.

Een gerbilarium bestellen?
Wij bieden op onze site www.gerbil-kooi.nl gerbilariums aan. Ze kunnen in heel Nederland worden bezorgd door ons, of door een koerier. Daarnaast zijn ze op diverse plaatsen in Nederland af te halen.

Aquarium


Een (oud) aquarium (zonder kap) gebruiken als gerbil onderkomen is natuurlijk ook uiterst geschikt.
Zorg wel voor een goed stevig deksel. De kap van een oud aquarium is absoluut niet geschikt vanwege de beperkte ventilatie.

Gerbil terrarium:
 

Een andere goede optie is een terrarium. Maar pas hier wel mee op. Er zijn een legio aan terrariums en ze zijn lang niet allemaal geschikt.
Als je kiest voor een terrarium, kiest dan één die aan de bovenkant geheel open te maken is door deksels van gaas of aluminium. Kies niet voor terrariums met enkel een rooster.

Van voren benaderen?
Sommige terrarium bouwers promoten hun product door het benadrukken van de schuifeurtjes. Maar vergis je hier niet in!
Omdat de laag bodembedekking bij gerbils tenminste 15cm moet zijn en je nog normaal je deurtje open wilt kunnen maken zonder bedolven te worden onder het zaagsel moeten de deurtjes hoog beginnen.
Dit zorgt er al voor dat je de gerbil niet meer van voren kunt benaderen. De hand komt hoe dan ook van boven.

Kleine deurtjes
Omdat de deurtjes zo hoog moeten beginnen zijn de deurtjes vaak erg klein en kan er vaak nog amper een speeltje doorheen. Helaas kunnen terrariums/gerbilariums vaak niet hoog worden gemaakt in verband met de ventilatie.
De regel die goede terrarium bouwers aanhouden is: Hoogte = breedte + maximaal 10cm.
In geval van een hok van 40cm diep (meest verkochtte diepte) mag de hoogte maximaal 50cm zijn.
Een laag bodembedekking van 15-20cm, deurtjes op 20-25cm hoogte, minus enkele cm's afwerking zorgt voor in de regel te kleine deurtjes.

Hogere gerbilariums, die dus ook dieper zijn, zijn weer niet geschikt voor gerbils. Gerbils kunnen klimmen, maar zijn niet de beste klimmers. Een hoog terrarium kan dan ook best gevaarlijk zijn voor als ze toch gevaarlijke capriolen uithalen.

Zonder profieltjes
Kies daarnaast voor een terrarium zonder profieltjes.
De beste terrariums zijn geheel uit elkaar te halen. De deurtjes, de voorwand om het zaagsel binnen te halen en het deksel er boven op.

Toch rotzooi
Zoals op bovenstaande foto ook te zien is: met een terrarium blijft het helaas niet rotzooi vrij. Gerbils schoppen graag de hele inhoud van de bak naar de ene kant, om het volgende moment die hele inhoud weer naar de andere kant te schoppen. Dat maakt gerbils zulke geweldige beestjes. Helaas komt daarbij het zaagsel tegen de deurtjes en in de profieltjes..

Al met al een hele waslijst waar aan gedacht moet worden bij de aankoop, helaas niet overbodig, want menig gerbilhouder komt terug op de keus van een terrarium.