Per ongeluk een nestje?
Het komt helaas maar al te vaak voor dat gerbils worden verkocht als zijnde 2 vrouwen, of 2 mannen, terwijl het een man en vrouw zijn.
De baasjes zullen dan ook worden verrast met een nest jonge pups.
Hoe schattig gerbilpups ook zijn, er komt een hoop bij kijken en er kan een boel mis gaan.
Heb je geen tijd of geen mogelijkheden om meerdere bakken neer te zetten in je huis?
Wij vangen vaak hele nestjes op. Afhankelijk van de leeftijd van de pups kun je dan bijvoorbeeld de vader met een zoontje houden, of twee pups uit het nestje.
Of als de leeftijd van de pups het niet toelaat, kun je ook later nog een keer terugkomen om de moeder, vader of pups terug te nemen. Natuurlijk dan wel twee van hetzelfde geslacht. Neem contact met ons op om te informeren of er opvangmogelijkheden zijn.
Heb je een nestje gerbils ontdekt? Probeer dan eerst in te schatten hoe oud de pups zijn.
Zijn de oogjes open? -> dan zijn ze al minimaal 18 dagen oud
Zijn de oogjes nog dicht maar hebben ze wel al duidelijk haar? -> dan zijn ze tussen de 7 en 18 dagen oud
Zijn er nog geen haartjes door maar zie je wel al pigment? -> dan zijn ze maximaal een week oud
Zijn ze nog echt helemaal roze? -> dan zijn ze echt net 1 a 2 dagen oud
De vader erbij laten
De eerste reactie is vaak: help! Het mannetje moet er nu bij weg, anders krijg ik nog meer pups.
Helaas. Als je het nestje ontdekt dan is het vrouwtje voor 99% zeker al zwanger. Dit gebeurt vaak vlak voor of tijdens de bevalling al.
De vader nu weghalen zal voor stress zorgen en betekent dat het vrouwtje het zwaar krijgt om het nestje grootbrengen helemaal alleen te moeten doen.
Mijn advies is dan ook om de vader erbij te houden totdat de pups circa 4 weken zijn.
Dat is het moment dat het vrouwtje bijna weer kan bevallen. Dit gebeurt gemiddeld rond circa 4,5 tot 6 weken.
Natuurlijk wil je een derde nestje wel voorkomen, dus wees er op tijd bij.
Ik vind het zelf onverantwoord om een pup van 4 weken bij de moeder weg te halen en bij de vader te doen. De pup drinkt dan zelfs vaak nog bij de moeder. Haal de vader dus alleen weg.
De vader heeft de afgelopen weken heel goed meegeholpen met de opvoeding. Hij heeft de gerbils warm gehouden, de gerbils teruggebracht naar hun nestje als ze door de kooi waren verdwaald en hij heeft duidelijke opvoedtaken op zich genomen. Ze hebben van de vader veel dingen geleerd over het gerbil-zijn.
Ik begrijp dat het heel zielig is om de vader nu weg te laten. Want hij moet nu alleen in een kooi. Maar de vader erbij laten zorgt dat de nestjes achter elkaar zullen komen. Een gerbil koppel stopt nooit met fokken, tenzij het vrouwtje oververmoeid is. Maar zover moet het natuurlijk nooit komen.
De vader moet ongeveer 2 weken alleen zitten, totdat de pups 6-7 weken oud zijn. Daarna kies je 1 zoontje uit en die koppel je aan de vader. Deze koppeling zal zeer simpel zijn, maar volg de koppelmethode stap voor stap om volledig zeker te zijn dat het ook in de toekomst goed blijft gaan.
Je zou er voor kunnen kiezen om een split te gebruiken. Zodat de vader nog wel de pups kan zien, maar de moeder niet meer kan dekken. De vader vergeet zijn pups dan niet, en je kunt dan gemakkelijk de vader met 1 zoon in een aparte kooi zetten zonder eerst te hoeven koppelen.
Wat als er geen zoontje is?
Natuurlijk bestaat de kans dat er geen zoontje in het nestje zit. Dat is natuurlijk voor de vader heel erg sneu en helaas kun je niet wachten tot het tweede nestje ook 6-7 weken oud is, want dan zit de vader veel te lang alleen. Je zult dus voor de vader een andere oplossing moeten vinden.
Misschien is er een opvang die het mannetje over wil nemen. Je mag altijd contact opnemen met ons, maar wij kunnen niet garanderen dat we plek hebben. Zorg wel dat deze opvang direct gaat koppelen. Er zijn helaas ook knaagdieropvang adressen die de gerbils niet koppelen en ze alleen laten zitten.
Als er geen opvang is die hulp kan bieden dan zul je een ander jong mannetje moeten kopen om zo de vader te voorzien van een maatje.
Natuurlijk zou je de vader daarna kunnen verkopen met de nieuwe gerbil, zodat je weer ruimte hebt om de pups apart te zetten.
Klaarmaken voor het tweede nestje
Als de pups zo’n 4 tot 6 weken zijn volgt het tweede nestje. De pups uit het eerste nestje mogen er nog wel even bij blijven.
Graag zelfs. Want omdat de vader er niet meer is, nemen de pups uit het eerste nestje de taken over.
Hier zie je een pup uit het eerste nestje de pups uit het tweede nestje warm houden.
Een belangrijke taak!
Wanneer de pups van het eerste nestje maximaal 8 weken oud zijn is het echt tijd voor actie.
Hopelijk heb je de vader al succesvol samenzitten met een zoontje. Een dochter uit het eerste nestje laat je bij de moeder, zodat die verder mee kan helpen met de opvoeding. Je hebt dus nu twee bakken staan.
1) moeder met pups van het tweede nestje en tenminste één dochter
2) vader met zijn zoontje
Tijd voor bak 3 en 4:
3) de mannetjes pups van het eerste nestje
4) de vrouwtjes pups van het eerste nestje.
Hoewel het fijn is als ze allemaal minimaal 70cm tot hun beschikking hebben, zou het voor enkele weken ook geen probleem zijn als het een simpele volglas bak van 60x30x30 is die je in elke dierenwinkel of op marktplaats kunt krijgen.
Hoewel gerbils in groepen kunnen gaan vechten, gebeurt dat nog niet met pups van 8 weken oud. Je hebt dus nu wel even de tijd om de gerbils per 2 te verkopen.
Helaas krijg je nu de volgende hindernis: wat nu als de geslachten niet goed uitkomt. Wat nu als er twee mannetjes in het nestje zaten, en één mannetje zit nu al bij de vader. Dan heb je direct dus al een mannetje alleen over.
Of wat als je één dochter bij de moeder hebt gelaten en je nu nog één over hebt.
Het is altijd even puzzelen. Natuurlijk kunnen er voor korte tijd best wel nog 1 of 2 pups bij de moeder worden gelaten. Die pups hoef je dus niet alleen te zetten. Maar het is wel tijd dat je vooruit gaat denken. Want ze kunnen niet te lang bij de moeder blijven. Zeker de mannetjes niet, want die kunnen de moeder gaan dekken.
Wil je graag advies? Stuur ons dan gerust een e-mailtje.
Algemene tips voor de verzorging van een nestje
Gerbils zijn ontzettend goede ouders over het algemeen. Ze kunnen het nestje dus perfect grootbrengen zonder jouw tussenkomst. Hieronder enkele tips waar je rekening mee moet houden:
1) haal het loopwiel uit de kooi. Als de vader of moeder enthousiast in het loopwiel rent kunnen de pups zich bezeren.
2) zorg dat het waterflesje laag genoeg hangt en dus ook bereikbaar is voor de jonge pups, met een paar weken oud drinken ze al mee!
3) geef de ouders dierlijke eiwitten te eten. Meelwormen (gedroogd of levend) of harde rund kattenbrokken zijn hier ideaal voor.
4) zodra de oogjes open gaan eten de kleine pups mee. Ideaal om dan extra bij te voeren is tortelduivenvoer, trosgierst en eivoer.
Je ziet hier dat de pups al vroeg mee eten. Kleine zaadjes zijn dan fijn!
5) haal de jonge gerbils niet uit de kooi, want ze zijn héél snel. Maar als ze de oogjes open hebben kun je ze best aaien als ze rondlopen! Zo kun je direct al beginnen met tam maken.