Voortplanting algemeen
Gerbils zijn geslachtsrijp rond een leeftijd van 8 weken, dit betekend dat ze vanaf dat moment willen en kunnen paren.
Op zich kan een vrouwtje rond haar 10-12de levensweek wel een nestje opvoeden aan. Ik vind dit echter onverantwoord en ik denk dat je het beste het diertje kunt laten uitgroeien. Koppel daarom pas rond circa 5 maanden een vrouwtje aan een mannetje.
Een mannetje kan natuurlijk eerder ingezet worden, maar het is nog maar de vraag of een ouder vrouwtje het jonge mannetje zal accepteren als partner om zich mee voort te planten. Vaak zullen er dan de eerste maanden geen jongen komen.
Nooit fokken in groepen
Stop nooit één man bij meerdere vrouwen, of één vrouw bij meerdere mannen. Meng ook geen groepen van meerdere mannen en vrouwen samen.
Hierdoor ontstaan gevechten, en jaloezie tussen onderlinge geslachten. Als er eenmaal pups zijn, ontstaat er nest roof en het doden van pups.
Er wordt vaak gezegd dat alleen de dominantste gerbils in de groepen een nestje krijgen, maar dit is niet waar. Alles zal dus met elkaar gaan fokken.
Houd om die reden dus ook nooit een gezinnetje bij elkaar. Vader zal de dochter dekken, en zoonlief zal de moeder dekken. Dit gebeurd helaas met regelmaat, het is geen uitzondering!
Houd dus als je wilt fokken altijd 1 mannetje bij 1 vrouwtje.
De paring
Een vrouwtje is 1 keer in de 4 dagen paringsbereid, dit betekend, dat als het mannetje haar op die dag dekt, er een grote kans is dat ze zwanger raakt.
Het vrouwtje verspreid een geur, die het mannetje ruikt, daardoor weet hij dat ze paringsbereid is.
Het mannetje jaagt soms urenlang achter het vrouwtje aan, in de hoop haar te kunnen dekken, dit gebeurd dan ook erg vaak, na elke penetratie gaat het mannetje kort zijn geslachtsdelen wassen, het vrouwtje wast zich alleen als er ook daadwerkelijk een zaadlozing heeft plaatsgevonden.
De dracht
Als een vrouwtje zwanger is duurt het ongeveer 24 tot 26 dagen voor de jongen geboren worden. Als het vrouwtje op dat moment nog jongen heeft kan ze de dracht zelfs uitstellen tot 42 dagen! Je zult niet aan het vrouwtje zien dat de bevalling gaat beginnen, ze is tot de bevalling begint nog steeds heel erg actief, ze vertoond zelden ander gedrag.
Enkele uurtjes voor de bevalling zie je dat het mannetje een nestje gaat bouwen elders in de kooi, als dit gebeurd zijn er binnen enkele uurtjes of hooguit een dag later pups. Zo kan het vrouwtje zich in alle rust voorbereiden op de bevalling. Soms kun je de pups in de buik zien bewegen. Als je dit waarneemt zijn er ook binnen enkele uren tot een dag pups.
Een zwangere gerbil, dit werd een groot nestje, meestal zijn ze niet zo dik!
Hier zie je papa met de pups uit het eerste nestje rustig de bevalling afwachten.
De bevalling
De bevalling duurt soms maar een uurtje, maar kan ook gemakkelijk een paar uren duren. Het vrouwtje zal tijdens de bevalling vaak gewoon rondlopen, eten, spelen, graven enz.
Het mannetje kan het vrouwtje vlak voor, tijdens en direct na de bevalling alweer dekken. Dus als je per ongeluk een nestje ontdekt, en het mannetje zit er nog bij? Dan is de moeder zeer waarschijnlijk weer zwanger.
Dus zodra de oudere pups dan het nest hebben verlaten bevalt het vrouwtje van het volgende nest, soms zelfs nog als de oudere pups er nog bij zitten.
De pups worden helemaal kaal, doof en blind geboren.
Een Algerijn vrouwtje die aan het bevallen is.
Hele jonge gerbil pups van slechts 2 dagen oud.
Wat waren wij trots op Demi! Zij zette een 11ling op de wereld! Ons grootste nest.
En het allermooiste? Zij hebben het alle 11 overleefd, echt een hele grote prestatie!
Hier zie je Demi met haar pups!
De ontwikkeling
De pups zijn helemaal afhankelijk van de moeder (en vader). Ze zullen meestal nog niet zelf het nest uit kruipen. De ouders zullen veel op het nest zitten om ze te voeden en warm te houden. De vader is heel erg betrokken bij de opvoeding en nadat de bevalling af is gelopen mag hij ook al kennismaken en vanaf dat moment doen ze het echt samen, dat is prachtig om te zien!
In sommige gevallen moet de vader nog een paar uurtjes tot een dag wachten voor hij er bij mag, dit hangt af van het vrouwtje.
De pupjes krijgen na 5 tot 7 dagen duidelijk haartjes op de rug en het kopje, voor ervaren fokkers is het vaak al snel duidelijk welke kleuren het zullen zijn. De buikhaartjes beginnen vanaf een dag of 11 door te komen. Dan zie je kleine donshaartjes.
Hier zie je de haartjes op de buik doorkomen. Zoal je ziet heeft de linkerpup bruine buikhaartjes en de rechterpup witte haartjes.
Dit is het moment waarop je kunt zien of een gerbil bijvoorbeeld Algerijn is (A-) of Nootmuskaat (aa).
A- dieren hebben een witte buik, maar bij een aa dier is de buikkleur hetzelfde als de rugkleur.
Het geslacht is echter meteen na de geboorte al te zien, maar zal voor mensen die voor het eerst een nestje meemaken haast onmogelijk zijn.
De oogjes gaan open rond de 18 dagen, soms zijn ze wat vroeger, zelden zijn ze later.
Nog maar net de oogjes open!
Voordat de oogjes open gaan, rennen ze al door de bak, dit is een grappig gezicht, ze zien niks, dus ze lopen overal tegenaan.
Vanaf 3 weken gaan de kleintjes vast voer eten, doe door het voer dan ook tortelduivenvoer, dit zijn kleine pitjes, en dat kunnen de kleintjes gemakkelijk opeten. De pups drinken tot 4,5 weken ongeveer bij de moeder, houd ze echter tot minimaal 6 weken bij de ouders, zodat ze alle normen en waarden van het gerbil zijn met zich mee krijgen.
Na 6-8 weken moeten ze gescheiden worden van de ouders, zet ook de broertjes en zusjes al van elkaar gescheiden zodat je geen broer/zus nestjes en dus inteelt kunt verwachten. Op deze leeftijd redden ze zichzelf best, maar zet ze nooit alleen.
Echte mini gerbils!