Het nut van een stamboom

Veel mensen denken ten onrechte dat een dier een stamboom nodig heeft zodat dit dier mee kan doen aan shows. Maar dit is niet de reden waarom gerbilfokkers een stamboom gebruiken.

Sterker nog, ik geloof dat je voor een tentoonstelling echt geen stambomen nodig hebt!

De reden waarom wij in 2006 zijn begonnen met een stamboom is omdat wij graag een zuivere lijn wilden opzetten, zonder dat er inteelt in voor kwam. Ook konden wij op deze manier veel beter ingrijpen bij problemen, zoals bijvoorbeeld tumoren of epilepsie, wat bij veel (knaag)dieren een probleem is.

Dat dit erg nuttig was bleek toen wij rond het fokseizoen van 2008 een telefoontje kregen van een gerbil met een tumor, die bij ons in de fok was geweest (Snowy). Dit diertje is uiteindelijk ook overleden. Niet veel later ontdekten wij bij de dochter (Meesie, die eveneens in de fok was geweest) ook een tumor, en helaas nog wat later ook bij de kleindochter Esmee (dochter van Meesie). Doordat de hele lijn bekend was door middel van de stambomen en de administratie op orde was hebben wij de lijn kunnen stoppen, ook bij collega fokkers.

Zonder een stamboom is het onmogelijk om goed te selecteren op gezondheid, leeftijd en de lijn inteelt vrij te houden.