Afmetingen gerbil kooi

Wat is er de afgelopen jaren veel veranderd!
Toen wij begonnen met fokken, in 2006, verkochten wij de gerbils zonder echte vragen te stellen aan de nieuwe baasjes.
Het kwam wel eens ter sprake hoor, maar twee gerbils in 50cm houden was helemaal niet zo gek.
Sterker nog, de meeste fokkers die er op dat moment waren die hielden hun gerbils in labbakken. Echte gerbil kooien waren toen nog niet op de markt. Nu is dat wel anders!

Terrarium kopen? Dat kan hier!

Minimale maat

Sinds wij in 2009 de term gerbilarium naar Nederland hebben gehaald, waren wij de eersten die kooien maakten speciaal voor gerbils. De minimale maat werd toen op 60x40x40 gezet. Langzaam is deze minimale maat de afgelopen jaren omhoog gekropen.
De dierenbescherming begon ook een advies uit te geven. De dierenbescherming adviseert een minimum van 80x50x50 en een ideaal van 100x60x50.

Omdat wij niet alleen kooien maken voor gerbils, maar ook voor andere knaagdieren hebben wij ook kooien van 60 en 70cm te koop.
Wij kunnen niet voorkomen dat men in deze kooien toch gerbils gaat houden, wij kunnen ook niemand een bepaalde maat opleggen. We kunnen alleen adviseren.

Wel stellen wij eisen als de gerbils bij ons worden gekocht met gerbilarium of gerbil terrarium. Dan geldt het minimum van 80cm.

Goede fokkers zullen 80cm of kleiner ook niet meer accepteren.
Want ook dat is er veranderd. Een fokker met liefde voor zijn/haar dieren wil weten hoe de dieren terecht komen.

Ook kooien zonder schuifdeurtjes kun je bij ons kopen.

Hoe hoog?

Pas op dat je niet een te hoge bak koopt. Gerbils kunnen best wel een beetje klimmen, maar zo behendig als een muis of rat zijn ze niet.
Dus een hoge kooi zorgt niet perse voor meer plezier. Gerbils houden meer van graven, dus ze zitten toch vaak op de bodem.

Te laag is ook niet fijn. Er moet een lekker dikke laag bodembedekking in van wel 15cm het liefst.
Als daar nog bovenop speelgoed moet worden geplaatst en er moet nog ruimte voor de gerbils over zijn dan is 40cm het minimale.