Gerbilarium of Gerbil terrarium?

In 2009 haalden wij de term ‘gerbilarium’ naar Nederland. Op dat moment was er nog geen speciale gerbil kooi verkrijgbaar in Nederland. Terwijl ze in het buitenland al jarenlang prachtige kooien maakten.
Net zoals de koppelmethode, waar ze in het buitenland al bezig waren om die te ontwikkelen, werd die in Nederland nog amper toegepast.

Zowel de koppelmethode als het gerbilarium hebben wij zelf doorontwikkeld. En op dit resultaat zijn we ontzettend trots!
De koppelmethode heeft al duizenden gerbils aan een nieuw vriendje geholpen, vele fokkers gebruiken dit en ook voor de baasjes is dit een fijne methode om zelf de koppeling te doen.

Maar ik dwaal af, de kooien!
Wat belangrijk is aan een gerbil kooi:
-de ventilatie, letterlijk van levensbelang
-volledig knaagproof, want ze slopen bijna alles!
-een verdieping (niet perse heel belangrijk, maar ik vind ze onmisbaar).

Met dit en de voorbeelden uit het buitenland gingen wij aan de slag.

Deksel

Mijn vader kwam met het ontwerp voor een deksel.
Niet zomaar een paar latjes tegen elkaar aan gespijkerd met gaas er tussen, nee een écht deksel.
De afwerking is perfect, geen kinderhandje die zich hier aan kan bezeren.
En robuust. Niet kapot te krijgen! Wij gebruiken de hoogste kwaliteit materialen en met het vakmanschap van mijn vader (die wij zelf inmiddels ook goed beheersen) is het een geweldig product.

Standaard maken we onze deksels zonder klepje, maar ook mét is mogelijk.

Inmiddels hebben wij er al meer dan 1250 afgeleverd. Wij maken de deksels nog steeds met z’n drieën. Mijn vader, mijn man en ik zelf.
Nog nooit een enkele klacht gehad, iedereen is enthousiast!
Leuk weetje: toen ik in 2006 begon met het fokken van gerbils heeft mijn vader al eens deksels voor me gemaakt. Hoewel het idee erachter nog steeds hetzelfde is en de materialen ook redelijk gelijk zijn gebleven zie je duidelijk het verschil tussen de eerste deksels en de afgewerkte deksels voor de verkoop van nu.
Maar aan de robuustheid is niets veranderd. Oersterk!

Oja, we maken ze ook met klepje, maar gezien dit minstens dubbel zoveel werk is en er meer materiaalkosten zijn, is de prijs hiervan helaas wel hoger.
Je kunt natuurlijk altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Gerbilarium

Foto: zoals je ziet zijn onze kooien ook prima te gebruiken als hamster kooi!

Qua verdiepingen hebben wij altijd veel geëxperimenteerd.
Wij kunnen alles maken. Meestal wordt ons gevraagd voor kleine plateaus in de hoek en deze gebruiken wij zelf ook in onze fokkerij.
Genoeg ruimte voor een voerbakje, snacks en een drinkflesje boven te hangen, bruggen aan vast te maken etc, maar je bent toch nog vrij in inrichting van de kooi.

Wij vinden het belangrijk dat de dikte van het glas goed is. Er hoeft geen water in, maar kwaliteit willen we wel!

Geen schuifdeurtjes in een gerbilarium

In een gerbilarium zitten dus geen schuifdeurtjes. In een gerbil terrarium (hieronder) zitten dat wel.
Wel of geen schuifdeurtjes?
Dat is een persoonlijke keus, alleen kun je die keus eigenlijk pas echt maken als je in beide varianten eens een tijdje dieren hebt verzorgd.
Zelf heb ik alleen ons prototype terrarium van vroeger nog staan. De rest zijn allemaal gerbilariums want ik vind het via de bovenkant gewoon gemakkelijk werken, ik heb alle ruimte en hoef me niet in allerlei bochten te wringen om door het deurtje maar ónder het plateau te komen.
Gelukkig kun je met onze gerbil kooi met schuifdeurtjes ook gewoon het deksel gebruiken. Zo kun je niet echt verkeerd kiezen.

Ergens in de afgelopen jaren is het fabeltje de wereld in geholpen dat gerbils moeilijk tam zouden worden in een gewoon gerbilarium waar je de gerbils van boven benaderd. Ik kan niets anders zeggen dan dat dit de grootste onzin is. Gerbils zijn hele slimme beestjes, onderschat ze niet! Ze weten héél goed het verschil tussen een mens en een roofdier. Ze weten ook heel goed waar het voer en lekkers vandaan komt. Dus wees niet bang dat dit van enige invloed gaat zijn. Niets is leuker dan een gerbil die direct via je arm omhoog rent naar je schouders toe.
Een gerbil schrikt in de periode van tam worden vooral van geluiden, of onverwachte bewegingen in de ruimte. Een deur die ineens open gaat bijvoorbeeld. Dat jij de kamer plots in komt lopen is een grotere schrik dan jij die de hand in de kooi doet.

Gerbil Terrarium

Natuurlijk bouwen wij ook gewoon gerbil terrariums. Dat mijn voorkeur nu gewoon een gerbilarium is, wil niet zeggen dat dit ieders voorkeur is. Al zie ik vooral mensen overstappen van een terrarium naar een gerbilarium dan andersom.

Want met ons terrarium heb je gewoon nog steeds het gemak van onze deksels. De terrariums zijn ook gewoon in onze eigen stijl en ze zitten vol met handige snufjes!

Deze kooi heeft Eco nest als bodembedekking.

De voordelen van het gerbil terrarium van Gerbil.nl
1) geen storende zwarte profielen in het midden van de bak, super modern!
2) er zit een uitneembare glasplaat direct achter de profieltjes, de profieltjes blijven zo zand en bodembedekking vrij, dus geen geknars!
3) doordat de glasplaat (die de bodembedekking tegenhoudt) én de deurtjes gemakkelijk uitneembaar zijn, kun je de kooi heel makkelijk en grondig schoonmaken.
4) de profieltjes zijn absoluut onbereikbaar voor gerbils, dus knaagproof! 🙂
5) natuurlijk is het deksel eenvoudig en geheel afneembaar. Net zoals onze gerbilariums. En bij ons terrarium ontwerp hoef je niet eerst de deurtjes open te doen.
6) volledig aanpasbaar. Wij bouwen ze in alle afmetingen en kunnen de plateaus zo plaatsen zoals jij ze wilt. Maar ook bij terrariums is het dus heel belangrijk om de hierboven beschreven breedte + maximaal 10cm = hoogte regel te hanteren.

Waarom Gerbil.nl?

Wij bieden kwaliteit. Geen slechte afwerking en veilige deksels. Geen plateaus waar je je handen aan open haalt of deksels die te scherp zijn om door kinderen te worden vastgepakt.

Wij bieden service. Je hebt 9 van de 10 keer te maken met Hilda, die vrijwel alle communicatie doet. Via de e-mail en Whatsapp heb je razendsnel antwoord. Wij denken graag met je mee en we doen nét dat stukje meer moeite voor je.
En als er toch vragen of problemen zijn achteraf? Alle klanten zullen 100% beamen dat de nazorg net zo soepel loopt als de verkoop.

Wij bieden de beste informatie door onze jarenlange ervaring (sinds 2006!). Je kunt voor al je vragen bij ons terecht, en een stagiair zul je wel kunnen aantreffen, maar zal je niet de gerbils verkopen.