Soort kooi

Gerbilarium of gerbil terrarium?

Twijfel je tussen een gerbilarium of een gerbil terrarium? Lees daar hier meer over.

Voor je over gaat tot aanschaf: er zijn gerbil terraria op de markt gebracht die niet alleen teleurstellend kunnen zijn voor het baasje, maar zelfs gevaarlijk voor de gerbils. Niet ieder terrarium is hetzelfde!

Een gewoon aquarium

Moet het altijd een dure nieuwe kooi zijn? Natuurlijk niet!
Zolang je gerbils huisvest in een kooi van glas die groot genoeg is en een veilig deksel heeft, dan is dat prima!
Een lek aquarium van marktplaats bijvoorbeeld.
Nadeel 1) van een gewoon aquarium is dat je vaak een deksel moet maken. En gerbils zijn meesters in ontsnappen, dus dat deksel moet wel goed zijn.
Wil je niet zelf knutselen? Wij kunnen ook een deksel voor je maken. Wij zijn heel trots op ons product. Wij maken de deksels met z’n drieën, mijn vader, mijn man en ik.

Nadeel 2) is het ontbreken van een plateau in een aquarium. Eigenlijk is dit gewoon wel een beetje noodzakelijk. Want met die graafmachines in je kooi ga je je voerbakje binnen no-time niet meer vinden. En een snackje is ook wel fijn om op een plateautje te plaatsen. Of het zandbakje?
Natuurlijk kun je gewoon zelf een plateau er in kitten. Die glasplaatjes? Die koop je bij ons! Wij snijden ze zelf op maat voor je, dus kunnen alles maken.
Een lokale glashandel/schilder kan je vaak ook helpen.

Geen zin om zelf te kitten? Met een houten plateau kom je ook een heel eind!

En nee, je hoeft niet bang te zijn dat je gerbils in jouw oude lekke aquarium niet tam worden.
Dat is een fabeltje 🙂

Wat een paleisje! Misschien iets minder mooi in de huiskamer, maar prima voor de gerbils!

Geen doorsnee (knaagdier) terrarium

Een gewoon terrarium, ook al worden ze knaagdier terrarium genoemd, zijn zelden geschikt. De ventilatie is vaak erg slecht, slechts één strookje. Van slechte ventilatie krijgen de gerbils serieuze gezondheidsproblemen, dus neem dit altijd serieus.
De deurtjes zitten vaak laag en er is geen glasplaat die de bodembedekking tegenhoudt, waardoor er slechts een klein laagje bodembedekking mogelijk is.
De deurtjes schuiven in plastic strips, als deze niet voldoende zijn beschermd dan kunnen gerbils er al in één nacht doorheen knagen.

Wil je weten waar een terrarium voor gerbils aan moet voldoen?

Weinig ruimte voor bodembedekking en slechte ventilatie, deze terrariums zijn niet geschikt.

Geen Habitat of Gabry

Het klinkt ideaal. Een kooi speciaal voor gerbils en gewoon in de dierenwinkel te koop. Helaas zijn deze kooien juist niet geschikt.
Want tralies en gerbils is absoluut geen geschikte combinatie. Hier een kleine opsomming wat bij 1 of bij beide soorten een probleem is:

1) Tralies en knagen. Gerbils zijn dwangmatige knagers. Ze knagen aan alles wat los en vast zit. Die tralies zijn dus ideaal om aan te knagen. Voor het baasje gruwelijk vervelend, de hele tijd dat geknaag aan metaal. Voor de gerbils ook zeker vervelend, hun mondjes gaan er van open en bovenop hun neusje worden ze kaal.

2) Tralies en staarten en pootjes. Gerbils hebben mooie, best lange staarten. Die staarten glijden gemakkelijk tussen de tralies door. Verder hoef ik niet te vertellen? Hetzelfde geld voor de pootjes. Al deze ongelukken zijn zo onnodig!

3) Plastic onderbakken of te kleine onderbakken. Onder die tralies zit een onderbak. Deze is afhankelijk van de versie van plastic (habitat) of van glas (gabry). De plastic varianten zijn gemakkelijk kapot te knagen. Al in één nacht (ja, ook zonder beginnetje, bizar hé!). Voor die prijs is dat heel erg zonde. De meest verkochte maten zijn maar 50 of 60cm in lengte. De gerbils kunnen dan wel de hoogte in, maar lekker even rondrennen en de benen strekken is er niet bij.

4) Ik noemde het net al, de prijs. De Gabry 80 (slechts 30cm diep, onderbak is wel van glas) kost met gemak boven de € 130,-. Voor die prijs heb je ook een kooi van ons thuisgestuurd gekregen, met plateaus en deksel. Nog mooier ook! 🙂

Tralies is nooit een optie, evenals plastic, dus dit is ook niet geschikt.

Dus: geen plastic of tralies!

Als een kooi traliewerk heeft of plastic, dan is deze sowieso niet geschikt voor gerbils. Wat een dierenwinkel medewerker ook beweerd.
Het is gewoon weg te klein, gevaarlijk of te snel kapot.