Algemene verzorging

Een gerbil heeft over het algemeen weinig verzorging nodig, wel zijn er natuurlijk een aantal punten die je in acht moet nemen om je gerbils een geweldig leventje te geven. Op deze pagina gaat het voornamelijk over de inrichting en de benodigdheden van de gerbilbak.

Alles over huisvesting, voeding en speeltjes kun je lezen in de andere hoofdstukken.

Hooi

Hooi is best belangrijk voor de spijsvertering en wordt maar al te graag verzameld om een lekker warm nestje van te bouwen. Hooi is wel stoffig, dus mocht je een allergie hebben dan is het eventueel een optie om het hooi weg te laten. Voor nestmateriaal zijn voldoende andere alternatieven, en in de categorie snacks op onze webshop vind je een heleboel natuurlijke (gras) snacks.

Parasieten

Het is niet perse nodig om je gerbils preventief te behandelen tegen ongedierte. Mocht je dit fijn vinden dan kan dit natuurlijk wel. Met bijvoorbeeld Anti Parasiet 25.
Als je kippen hebt, zorg er dan wel voor dat je je gerbils preventief behandeld. Van kippen en buitenvogels etc. kunnen de gerbils snel bloedluis oplopen.

Knaagsteen of zoutliksteen

Een knaagsteen of mineraalblok is overbodig in de gerbil kooi. Sterker nog: het kan zelfs voor gezondheidsproblemen zorgen! Gerbils zijn dwangmatige knagers en zullen zo’n knaagblok snel helemaal op knagen. Dan krijgen ze veel te veel binnen wat schadelijk is. Er zijn genoeg andere alternatieven om hun tandjes aan te slijpen. Dit lees je op de pagina Gerbil Speelgoed.

Drinkwater

Gerbils moeten altijd water tot hun beschikking hebben. Dit kun je het beste aanbieden in een drinkflesje, want in een bakje wordt al heel snel een rommeltje met al hun gegraaf. Gerbils drinken maar heel weinig, er zal dus elke dag maar een klein laagje uit zijn. Toch is het wel fijn als het flesje elke dag even wordt ververst.

Wil je weten hoe je een drinkflesje eenvoudig ophangt in een glazen kooi? Lees het hier!