Welke bodembedekking?
Er zijn zoveel verschillende bodembedekkers voor gerbils, dat er altijd wel een soort bij is die je bevalt. Zelfs bij allergie, of gewoon niet zo goed tegen stof kunnen, zijn er opties.
Zaagsel
Zaagsel is het meest gebruikte soort bodembedekker. Er zijn vele verschillende merken, onze keuze in de webshop is eigenlijk al jarenlang Plospan zaagsel. Deze is eigenlijk wel het minst stoffig van de verschillende merken.
Supasoft
Dit is eigenlijk niet een bodembedekking op zich, maar eigenlijk meer een hele fijne toevoeging aan zaagsel. Supasoft is zoals de naam al zegt super zacht! Het is een soort fijngehakselt stro. Je zou het zaagsel en dit supasoft kunnen gebruiken in een mengverhouding van 50/50.
Hemperade
Dit is wel een favoriet bij mij. Het mini hemp is heel fijntjes en zacht genoeg. Er moet wel veel hooi bij gebruikt worden om er een stevig geheel van te maken voor het graven van gangen.
Katoenvezel
Je houdt er van of je hebt er een hekel aan. Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n fan van dit spul. Ik vind de structuur voor mezelf niet fijn aanvoelen en zelfs een beetje vettig. Ik kan het niet goed omschrijven. Maar zacht en warm is het wel! Er zijn veel mensen enthousiast over, dus het is het proberen waard.
Wij bieden dit aan in verschillende merken en verschillende volumes.
Barn i Cotton is er en Cotton Comfort waarbij de laatste de goedkoopste is.
Carefresh
Dit zijn biologische cellulose-vezels. Niet helemaal stofvrij, maar wel bijna. Erg populair bij kinderen want het is in super leuke kleurtjes verkrijgbaar!
De natuurlijkste kleur is de Carefresh natural. Je kunt het ook prima als extra nestmateriaal gebruiken, als je je gerbil kooi niet knalroze of blauw wilt.
Stofvrij
Er zijn meerdere stofvrije oplossingen. De meest populaire is Chipsi super en Eco nest. Deze kun je ook mengen, ik gebruik deze combinatie heel graag!
Ook TumbleFresh claimt stofvrij en hypoallergeen te zijn.
Geen zand
Het is belangrijk dat je geen zand als bodembedekking gebruikt! Zand is wel nodig, zodat gerbils hun vacht kunnen verzorgen en om als toilet te dienen. Maar als bodembedekker is het niet geschikt.
Als eerste is zand eigenlijk te koud om gerbils op te houden. Ze moeten dan meer moeite doen om hun lichaam op temperatuur te houden en in geval van zieke of jonge dieren pakt dit vaak verkeerd uit.
Ook zijn tunnels in het zand gevaarlijk, veelal storten ze in en door de dichte zware massa van zand overlijd menig gerbil hierdoor.
Het zand vochtig houden zodat tunnels wel goed gegraven kunnen worden is niet aan te raden, dit is namelijk de perfecte broeiplek voor schimmels!
Daarnaast gaat zand vrij snel stinken en is het niet hygiënisch. Het neemt geurtjes en urine immers niet op.
Wil je lezen hoe je zand wel moet gebruiken in de gerbil kooi? Klik hier.
Nestmateriaal
Als nestmateriaal kun je bijvoorbeeld gebruik maken van het eerder genoemde Carefresh. Deze confetti is natuurlijk wel heel leuk om het op te vrolijken, maar het is ook verkijgbaar in andere kleuren. Je vindt ze allemaal hier.
Ook colorbed is verkrijgbaar in vele leuke kleurtjes. Het is niet heel zacht, maar gerbils hebben er wel veel plezier van!
En dan heb je ook nog Sizzle bedding van Puik. Hele fijne kleur als je alles lekker natuurlijk wilt houden.
Tot slot is het zomerse strooisel van JR Farm een hele fijn geurende toevoeging. De gerbils vinden er allemaal lekkernijen tussen en het is puur natuur!