De koppelmethode!
Twee gerbils aan elkaar koppelen is het meest gemakkelijk als het twee pups zijn. Maar vaak heb je juist een volwassen gerbil die alleen is komen te zitten. Idealiter koppel je deze aan een pup van ongeveer 8 weken oud. Dit heeft de grootste kans van slagen.
Twee volwassenen aan elkaar koppelen is mogelijk, maar ik zou het niet aanraden. Ik doe het zelf ook niet graag, terwijl ik al meer als 1000 koppelingen heb gedaan in de afgelopen jaren.
Hoe dat komt? Twee volwassen dieren zullen samen moeten ‘beslissen’ wie de baas gaat worden. Dit kan voor strijd zorgen. Een pup legt zich er direct bij neer dat de volwassene de baas is.
Wat dan nog wel voor struggles kan zorgen? Een pup die ‘vervelend’ is. Continue getroost wil worden, aandacht wil, geborgenheid zoekt. Op ten duur lijkt het alsof de volwassene gerbil chagrijnig wordt met als gevolg dat er wat spanningen ontstaan.
De methode
Voor de duidelijkheid hebben wij per stap een tijd gebruikt, uiteraard hoeft deze tijd niet te overeenkomen. Wel is het aan te raden om de eerste dag van de koppeling er tenminste 12 uren bij aanwezig te zijn. Begin je 11 uur, zorg dan dat je de tijd hebt tot diezelfde avond 11 uur.
Tips
1) Maak niet teveel geluid tijdens de koppeling, draai geen muziek, of heb de tv niet (te hard) aan. Dit zorgt voor onrust, wat de koppeling bemoeilijkt.
2) Geef de gerbils tijdens de koppeling weinig aandacht en haal ze er absoluut niet uit. Dit verstoord de koppeling.
3) Merk je spanningen door middel van boksen of piepen? Tik met je vingers op het bakje of blaas rustig op de kopjes. Zorg dat ze hun aandacht ergens anders op richten.
4) Zodra de gerbils gaan vechten (bolletje vormen) moet er ingegrepen worden. Stoppen ze niet direct na een felle tik op het bakje? Haal ze dan direct uit elkaar! Denk om je vingers, gebruik een ovenhandschoen als het kan. Desnoods kiep je het bakje met gerbils en al om. Dat geeft een rotzooi, maar je kunt ze nu wel gemakkelijk van elkaar scheiden. Als ze een bolletje vormen is dat de heftigste vorm van vechten en kunnen ze gemakkelijk schade toebrengen aan elkaar of erger.
Voor je begint!
Let op, volg onderstaande methode nauwkeurig op. Gebruik bijv. geen voerbakje als dit niet wordt beschreven en ga niet zelf improviseren. Deze methode is niet voor niets zo uitgebreid en tot in detail beschreven. Het is voortgekomen uit jarenlange ervaring (sinds 2006).
Dag 1
Stap 1 (10:00)
Kies een transportbakje van circa 20 tot maximaal 25cm. Houd een maximum aan van 25×15. Ideaal is bijvoorbeeld het Faunarium van Exo Terra. Spoel dit bakje voor gebruik goed om en laat er enkele druppels in achter. Plaats de gerbils er tegelijkertijd samen in. Het beste is om de gerbils er zo in te plaatsen dat ze met hun achterwerk naar elkaar toe staan en elkaar niet direct zien.
In het beste geval besteden de gerbils amper aandacht aan elkaar en verkennen het bakje. Ook kunnen ze gaan boksen, maar ook dit is nu nog geen probleem. Let wel goed op, want dit kan tot een vechterij leiden. Soms gaan gerbils direct over tot vechten. Ze vormen dan een bolletje. Haal de gerbils dan direct uit elkaar. Op dit moment is het dan niet mogelijk om de gerbils gekoppeld te krijgen en adviseer ik een week split.
Stap 2 (11:00)
De gerbils zitten nu een uur samen. Ze hoeven nog geen vriendjes te zijn. Ze kunnen zelfs soms nog wat boksen, of negeren elkaar compleet. In het beste geval zitten ze redelijk dicht bij elkaar in de buurt en snuffelen ze wat aan elkaar.
In deze stap kan er een laagje bodembedekking bij worden gedaan. Probeer dit langs de gerbils heen te strooien voor zover dit mogelijk is. Teveel afleiding (bodembedekking op het hoofdje) kan al voor irritatie en dus een aanleiding tot vechten zijn.
Stap 3 (12:00)
Nadat er nog een uur is verstreken en de gerbils nog zonder al teveel problemen samen zitten zullen we eens kijken of ze samen het voer willen delen. Strooi een handje voer op de bodem van het koppelbakje, liefst in de midden. Dat is een welkome afleiding! Eens kijken of ze het samen willen delen.
In de uren die volgen is er niet veel meer te doen dan goed opletten en de vorderingen afwachten. In deze lange periode tussen de twee stappen in kun je de gerbils drinken aanbieden. Bij gebruik van het Faunarium in het voorbeeld zit er in het deksel een gaatje. Boor deze open en hier past perfect het tuitje van het drinkflesje doorheen, zo is het mogelijk om continue drinken aan te bieden.
Stap 4 (21:00)
De gerbils zitten inmiddels al de hele dag samen. In de meeste gevallen slapen de gerbils inmiddels al rustig over elkaar heen of naast elkaar. In sommige gevallen doen ze nog heel hard hun best om elkaar te negeren, maar ook dit is voor nu geen probleem. Geef ze nu een lekkere pluk hooi zodat ze een nestje kunnen gaan bouwen voor de nacht. Voor de veiligheid kun je ze het beste meenemen naar de slaapkamer, maar als de koppeling 100% perfect is gegaan dan hoeft dit niet perse.
Als je ze wel meeneemt naar je slaapkamer dan kun je direct horen als er onrust is (piepen of zelfs gerommel, dus boksen of vechten) en dan kun je direct ingrijpen. Wees niet te laks, want overlijden tijdens een koppeling kan in extreme gevallen voorkomen! Houd rekening met een onrustige nacht, want de gerbils zullen niet de hele nacht slapen.
Dag 2
De gerbils hebben de hele nacht samen doorgebracht en zitten nu 24 uur samen. Ze slapen waarschijnlijk over elkaar heen en zijn druk bezig geweest met eten van het hooi en het bouwen van een nestje. Als de gerbils elkaar niet negeren en er geen onrust is kunnen ze een stap verder in de koppeling. Zijn er nog spanningen of slapen de gerbils niet samen kijk het dan nog een paar uren aan.
De volgende stap voor nu is om de gerbils in een groter bakje te plaatsen. Gebruik nooit een grotere bak dan 30×20. Ideaal voor deze stap is een Faunarium van 30cm. Voeg wat verse bodembedekking toe aan dit nieuwe bakje en wat van de bodembedekking uit het bakje van dag 1. Doe er tevens een handje voer in en hang het drinkflesje op en zet de gerbils over.
Maak het bakje van dag 1 nog niet schoon! Mocht het dan misgaan in deze nieuwe stap, dan kun je ze terug zetten in het bakje van dag 1. Dus de oude situatie waarin alles nog goed ging.
Ze zullen ook dit bakje weer druk gaan verkennen en uiteindelijk een nestje gaan bouwen en gaan slapen. Meestal zal deze dag zonder problemen verlopen. Maar blijf er tenminste de eerste 4 uren bij aanwezig. Mochten er alsnog spanningen komen, of gaan de gerbils achter elkaar aan jagen zet de gerbils dan terug in stap 1 en laat ze hier nog ten minste 12 uren in.
Dag 3
Tijdens deze dag is het niet noodzakelijk om er continue bij te blijven. Zorg dat ze voldoende eten en drinken tot hun beschikking hebben. Bied eventueel een stukje karton aan zodat ze even kunnen knagen. Vanaf deze dag kan het eigenlijk gewoon niet meer misgaan, mits je de afgelopen dagen alle stappen nauwkeurig hebt opgevolgd.
Dag 4
Voor de gerbils breekt de derde dag aan dat ze in het bakje van 30cm zitten, dag 4 van de koppeling. Vanaf deze dag kunnen de gerbils in hun permanente verblijf worden geplaatst. Of indien de permanente bak groter is dan 90cm kan het beste eerst nog een tussenstap worden gebruikt van bijvoorbeeld 50x30x30, 60x30x30 of door de permanente bak te halveren.
Zorg dat de volgende stap geheel schoon is, zonder geurtjes van zichzelf of andere gerbils. Plaats nog niet teveel speelgoed in het hok, maar begin met enkele speeltjes en voeg geleidelijk aan dagelijks wat speelgoed toe.
Houd de gerbils ook weer de eerste uren goed in de gaten. Zodra er spanningen zijn tussen de gerbils of ze zelfs gaan jagen of boksen moeten ze direct worden teruggezet in het bakje waar ze vandaag uitkwamen.
Ga ook goed na waarom het mis is gegaan. Want in dit stadium van de koppeling hoort dat niet meer voor te komen. Grote kans dat dit komt door geurtjes van gebruikt speelgoed of het niet goed opvolgen van de vorige stappen.
Natuurlijk kun je bij een normaal verlopen koppeling en gerbils die niet abnormaal heftig reageren op geurtjes hun ‘oude’ speelgoed geven, die van één van de twee gerbils is geweest, desnoods met ander maatje. Maar doe dit niet gelijk als ze net in hun permanente verblijf zijn gezet na een koppeling.