Waarom koppelen?
Gerbils zijn erg lieve en vriendelijke dieren, zowel tegen de mensen, als tegen de soortgenoten.
Helaas alleen tegen soortgenoten die ze kennen. Een wildvreemde gerbil (lees: een gerbil die ze langer dan 24 uur niet hebben gezien) zullen ze meteen proberen te doden of weg te jagen.
Gerbils kennen geen familiebanden. Een nestgenoot, vader, moeder, of zelfs dochter of zoon heeft geen speciale betekenis. Ook niet als ze al hun hele leven lang samen zitten en maar eventjes uit elkaar zijn geweest. Het is puur een kwestie van kennen of niet kennen.
Daarom kunnen deze kleine diertjes soms voor grote problemen zorgen. Twee zusjes die al hun hele leven lang samen zitten, zien elkaar niet als zusjes of nestgenootjes maar gewoon als soortgenoot. Een nestgenoot die ontsnapt, en pas 12 uur later wordt teruggevonden, zal vaak al niet meer worden herkend, met vechterijen als gevolg.
Omdat gerbils zo vijandig zijn tegen gerbils die ze niet kennen, heb ik de afgelopen jaren een hele koppelmethode ontwikkeld. Inmiddels is deze zover verspreid, dat deze door bijna elke fokkerij wordt gebruikt. Gelukkig geen zielige dieronvriendelijke methodes meer.
Inmiddels is het dus mogelijk om (bijna) elke gerbil te koppelen.
Ik heb zo in de afgelopen jaren al meer dan duizend gerbils gekoppeld, daarvan zijn er door mij twee gerbils als onkoppelbaar bestempeld. Druk dus niet te snel een stempel als onkoppelbaar op de gerbil. Ook al is het makkelijk om bij een lastige gerbil en/of koppeling te denken: ze willen gewoon niet, dus het is hun eigen schuld. Bijna alle gerbils zijn te koppelen. Jong, volwassen of bejaard.