Tam maken van gerbils

Het moment is daar! Je gerbils zijn bij je thuis. Toch best wel spannend, van die snelle beestjes! Hoe ga je die ooit tam maken?
Laten we eerst even een paar fabeltjes ontkrachten.

1) gerbils worden niet sneller tam in een terrarium met deurtjes. Gerbils zijn hele slimme beestjes, onderschat ze niet! Ze weten héél goed het verschil tussen een mens en een roofdier. Ze weten ook heel goed waar het voer en lekkers vandaan komt. Dus wees niet bang dat dit van enige invloed gaat zijn. Niets is leuker dan een gerbil die direct via je arm omhoog rent naar je schouders toe.
Het kan natuurlijk dat je toch de voorkeur hebt voor schuifdeurtjes. Benieuwd naar onze gerbilariums met schuifdeurtjes?

2) gerbils worden niet sneller tam als je ze lokt met voer of snacks. Sterker nog, de gerbils kunnen op ten duur jou alleen nog maar gaan associëren met wat lekkers. Maar je wilt dat ze naar je toe komen omdat ze het leuk vinden om aandacht te krijgen toch? Bovendien kunnen gerbils sneller gaan bijten, want ze willen toch wel heel graag dat snackje nu je eens niet met een snackje aan komt.

3) gerbilpups worden niet sneller tam dan volwassen gerbils. Sterker nog: gerbilpups zijn vaak zo druk en springerig dat hanteren de eerste periode echt nog niet mogelijk is. Dan moeten ze nog even hun wilde haren kwijt. Als ze wat ouder worden, dan worden ze ook rustiger. En dan vinden gerbils aandacht hartstikke leuk! Dus mocht je volwassen dieren in huis nemen, je hebt ze minstens net zo snel tam als jonge pups. Misschien nog wel sneller.

Tam maken

De eerste dagen

Allereerst: als de gerbils naar je toe zijn verhuisd hebben ze hoe dan ook een paar stressvolle dagen. Ze zijn uit hun vertrouwde omgeving en moeten wennen aan compleet nieuwe geuren en geluiden. Niet zo gek dat het tam maken de eerste dagen nog niet zo gemakkelijk gaat of ze zelfs hele dagen alleen maar slapen.

Wij horen vaak dat de gerbils zich dagenlang alleen maar in de nacht laten zien. Als alles rustig is in huis. Je ziet dit doordat het gerbilarium helemaal verbouwd is. Ze zijn dus flink bezig geweest, lekker in alle rust.

Dwing de gerbils in het begin (en ook later) nergens toe. Laat het initiatief altijd bij de gerbils. Forceer niets.
Het tam maken is heel eenvoudig maar kost tijd: Beweeg rustig naar de bak en leg je hand plat in de bak. Nieuwsgierig als gerbils zijn komen ze wel eventjes kijken. Als ze wegschieten maakt niet uit, ze komen wel weer terug. Doe dit echt elke dag. Meerdere keren per dag mag ook, geen probleem. Zolang de gerbils maar wakker zijn, ga ze nooit wakker maken.

Volhouden

Eerst zullen de gerbils alleen komen snuffelen en daarna snel wegschieten, later rennen ze vluchtig over je hand heen, vervolgens blijven ze langer op je hand zitten maar schieten ze er af als je beweegt, en weer een tijdje later zullen ze ook op je hand blijven zitten als je deze omhoog haalt.
Uiteindelijk hoef je je hand maar in de bak te steken en ze zullen zo via je arm je schouder oprennen en kun je ze zo vastpakken.

Wanneer resultaat?
Het hangt volledig van de gerbil af wanneer er vooruitgang wordt geboekt. Bij sommige gerbils met pittige, brutale karakters kan dit al na een paar dagen zijn. Bij verlegen gerbils kan het wel een paar weken duren. Blijf volhouden, de aanhouder wint!