Gerbils of hamster?
Ik vind beide knagers geweldig! Beide hebben zo hun voor en nadelen.
De hamster
Laat ik beginnen met de hamster. Ik heb zelf een korte periode met hamsters gefokt en in onze opvang hebben wij vele hamsters gehad. Wat mij opviel is dat je met hamsters een beetje geluk moet hebben. Sommige zijn super lief en nooit chagrijnig, terwijl de ander het liefst graag op zichzelf is en snel bijt.
Wat helaas het grootste nadeel is, is dat ze overdag bijna altijd slapen. Ze zijn soms voor een korte periode even wakker. Lopen een rondje, pakken wat voer, en duiken snel weer hun warme nestje in. Om vervolgens de hele nacht in het loopwiel rond te rennen.
En ander nadeel is dat als ze wakker zijn, ze in vergelijking met gerbils best wel saai zijn. Ze lopen wat snuffelend rond door de kooi, lopen door een tunneltje en lopen verder bijna de hele wakkere periode in hun loopwiel.
Als je de hamster elke dag wakker treft en dan ook direct met ze gaat spelen, dan kun je ze wel binnen 2 weken tam hebben, erg schattig!
Eenmaal tam zijn ze op je hand ook best even te aaien en te knuffelen, net zoals gerbils!
Hamsters moeten best vaak verschoond worden, want hun urine ruikt heftiger dan die van gerbils. Ze urineren bovendien veel meer.
Een hamster heeft meer verzorging nodig, maar is wel ontzettend lief en zacht, en knuffelig als deze tam is!
De gerbils
Gerbils! Inmiddels kunnen wij wel zeggen dat we experts zijn 🙂
Ik vind ze dan ook super leuk!
Laten we beginnen met de voordelen. Als gerbils eenmaal gewend zijn, en een normaal volwassen leeftijd hebben dan zijn ze overdag lekker veel wakker. Ze slapen een paar uurtjes, zijn weer een paar uurtjes wakker, etc. Dat gaat zo dag en nacht door. Je treft ze dus altijd wel een keer, en over het algemeen dus meerdere keren, wakker.
Ze zijn dan ook écht wakker. Lekker spelen, eten, badderen, stoeien, knagen etc.
Ze zijn altijd lekker druk, ook in de kooi. Het is super leuk om naar ze te kijken, het verveelt nooit. Ze zijn blij met alles wat je voor ze knutselt, en zullen er dankbaar gebruik van maken én het slopen.
Nog zo leuk: het schoonmaken hoeft maar eens in de maand ongeveer. Dat is mooi makkelijk! En dan is het nog steeds geen vies klusje: alles is nog kurkdroog, alleen wat stoffiger en muffiger, dus vandaar dat even schoon wel fijn is.
Maar, ook gerbils hebben nadelen.
Allereerst het tam maken: je hebt ze niet binnen 2 weken tam! Het tam maken kan wekenlang duren. Natuurlijk hoef je niet de hele dag met je hand in de bak te zitten, maar toch wel elke dag even 5-10 minuten, en dat wekenlang. Het is leuk om die vooruitgang te zien, maar als je weinig geduld hebt dan is het misschien wel een teleurstelling, dus houd daar rekening mee.
Maar een voordeel: eenmaal tam, zijn ze echt vriendjes voor het leven, het zijn slimme dieren, dus het is echt een vriendje.
Het grootste nadeel is dat gerbils samen moeten zitten. Ja, dat is super leuk, want ze zijn echt dol op elkaar. Samen wassen, slapen, stoeien, spelen, eten.
Maar ooit zal er een gerbil overlijden. Dit gebeurt gemiddeld ergens tussen de 3 en 5 jaar. Maar wat nu als ze 4 jaar zijn en er overlijd een gerbil?
Dan zit er nog maar één gerbil in de kooi. En die heeft altijd een maatje gehad, en dus voelt de gerbil zich snel eenzaam. De gerbil zal meer gaan slapen, of zelfs gaan bijten, vaak is de gerbil echt niet happy. Het zou zielig zijn om te zeggen: deze gerbil leeft vast nog maar maximaal een jaar, dus we laten m maar zijn tijd uit zitten.
Er is dan zelfs een kans dat hij overlijd van eenzaamheid.
Dus, de gerbil moet er een maatje bij! Helaas accepteert de gerbil, ondanks zijn eenzaamheid, niet zomaar een vreemde in zijn kooi. Dus moet er gekoppeld worden. Dit koppelen is niet eenvoudig en kost best veel tijd. Dus hier moet je even serieus mee aan de slag, of het overlaten aan een fokkerij.
Maar dat betekent dus wel een fokkerij benaderen, gerbil uitzoeken, gerbil brengen voor de koppeling (of zelf koppelen), weer ophalen etc.
En als je de website goed gelezen hebt dan weet je dat gerbils niet in groepen kunnen leven in gevangenschap. Dus er zal één gerbil bij moeten (tenzij de gerbil echt hoogbejaard is, dus 4,5 jaar of ouder). Je zult dan dus waarschijnlijk vrij snel weer met een gerbil alleen overblijven.
Houd hier dus rekening mee.
Stoppen met gerbils is om die reden ook best lastig. Want kies je dan voor jezelf en laat je de gerbil vereenzamen?
Of laat je de gerbil koppelen en breng je ze in een opvang, of zoek je zelf een nieuw huisje voor de gerbils?
Iets om rekening mee te houden dus!