Gerbils voor kinderen

Ik krijg vaak de vraag of gerbils geschikte huisdieren zijn voor (jonge) kinderen.
Gerbils zijn sowieso altijd leuk, ook als je alleen maar naar ze kijkt en ze nooit uit de kooi zou halen.
Ze zijn vaak tunnels aan het graven, aan het spelen, knagen of aan het rennen in het loopwiel.
Voor jonge kinderen is het kijken alleen al leuk, mijn zoontje is gek op ze in ieder geval!

Maar gerbils kun je ook heel goed tam maken. Je hebt er alleen wel veel geduld voor nodig. Ze zijn dus niet binnen 2 weken tam.
Als je er zelf als ouder/verzorger niet mee wilt of kunt helpen met het tam maken en het kind zal het zelf moeten doen, dan hangt het succes af van het geduld van het kind en of het kind serieus is.

Over het tam maken lees je hier meer.

We krijgen ook vaak de vraag vanaf welke leeftijd kinderen voor gerbils kunnen zorgen. Dat hangt in principe heel erg van het kind af. Toen ons zoontje een dreumes was wist hij al heel goed waar het voer stond en dat de gerbils het voer moesten hebben. Hij had daar ook heel veel lol in.

Je kunt ze net zoveel verantwoordelijkheid geven als ze aan kunnen, dat kun je als ouder/verzorger het beste invullen.

Knutselen en behendigheid

Gerbils zijn vlug, en niet zo groot. Het is dus geen dier die je net zoals een cavia op een handdoekje op schoot zet en die het kind een uur lang kan aaien. Daarentegen heeft het actieve gedrag wel een ander groot pluspunt: het is geweldig om met gerbils te spelen. Laat de gerbil op de bank lopen en maak zelf kastelen van kartonnen dozen of tunnels van wc rolletjes. Er zijn zelfs hele agility filmpjes op YouTube te vinden over het trainen van gerbils.

Als gerbils eenmaal tam zijn willen ze best wel op je hand blijven zitten om even lekker te knuffelen en te aaien, maar daarna snel weer lekker actief spelen!

Deze zelfgemaakte knutsels kunnen natuurlijk ook in de kooi gebruikt worden. Deze knutsels worden vakkundig gesloopt door de gerbils, dus een poos later kan er opnieuw geknutseld worden. Ik krijg altijd veel enthousiaste verhalen via de e-mail hierover.