Zieke gerbil herkennen

De bijna meest gestelde vraag door klanten tijdens het kopen van hun gerbils bij ons is: hoe herken ik een zieke gerbil?

Ik hoorde laatst van iemand dat haar dierenarts had gezegd dat gerbils maar zwakke dieren zijn. Want als er wat aan de hand was dan was het vaak snel ‘gebeurt’.
Het is juist andersom: gerbils zijn ontzettend sterke dieren!
Een gerbil zal niet snel laten zien dat ie zich niet prettig voelt. Want als je zwakte toont ben je een gemakkelijk te herkennen prooi. Dus een gerbil zal net zo lang door gaan tot het echt niet meer kan. Het klopt dat je dan vaak te laat bent.

Een gerbil die niet fit is die:
1) zit vaak met bolle rug en opstaande haren zielig in de kooi. De haren worden opgezet om zo beter te isoleren, beter de warmte te kunnen vasthouden. En hoe minder moeite je hoeft te doen om jezelf warm te houden, hoe meer het lichaam zich kan richten op het beter worden.
2) de gerbil eet of drinkt niet, zelfs zijn favoriete snack kan m niet blij maken.
3) de ogen zitten dichtgeplakt. Soms is het zelfs rood. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken is dit geen bloed, maar traanvocht. En traanvocht is rood bij gerbils. Maar een geheel dichtgeplakt oogje in combinatie met bovenstaande punten is foute boel. Alleen een dichtgeplakt oogje kan duiden op een beetje tocht of een irritatie. Dit kun je schoonmaken met wat gekookt water en een wattenschijfje en rustig deppen.