Onze Gerbilfokkerij

In 2006 zijn wij onze eigen gerbilfokkerij begonnen. Ons eerste fokkoppeltje bestond uit Snowy & White Spirit en al snel kwam ook het fokkoppeltje Odessa & Tiesto erbij. De pups waren geweldig leuk, maar o wat was het moeilijk om die eerste pups te laten verhuizen naar hun nieuwe baasjes!

Gelukkig heb ik daar hedendaags geen problemen meer mee, ik vind het alleen maar leuk om te zien hoe de nieuwe baasjes staan te popelen om hun nieuwe huisdieren mee naar huis te nemen!

Hieronder vind je nog meer informatie over onze Gerbil fokkerij. Liever direct verder navigeren?

Wie zijn wij
Onze gerbils
Pups geboren
Aangeboden
Contact

Huisvesting

Onze diertjes leven in mooie riante verblijven. Wij vinden dat een permanente bak voor twee gerbils het beste 80cm of groter kan zijn. Onze gerbils welke wij als huisdier/knuffeldier houden leven zelfs in een bak van 150x45x45 cm.

Ook fokkoppels moeten ruime bakken hebben, maar niet te ruim, want dan raken de ouders het overzicht kwijt over de jongen. Onze fokkoppels leven in bakken van 80x45x40 cm.

Voor de dieren die in de toekomst hier jongen mogen grootbrengen groeien op in bakken van 120x40x50 cm en we hebben nog wat tijdelijke verblijven van 65x40x50 cm en 55x55x55 cm.

Beleid in onze fokkerij

In alle afgelopen jaren hebben wij een hele hoop meegemaakt, dit heeft geleid tot het maken van bepaalde keuzes en heeft onze fokkerij gevormd tot wat het nu is!

Gezonde gerbils

Nadat Snowy met pensioen was (gerbils krijgen maar een beperkt aantal nestjes) verhuisde ze naar een gezin waar we contact mee hielden. Na een poosje kregen wij het verontrustende bericht dat Snowy ziek was, ze had een tumor.
We hadden toen nog niet echt een protocol rondom ziektes in de lijn, maar we wisten wel dat we onze lijnen zo gezond mogelijk wilden houden.
Niet veel later ontdekten we bij Meessie, de dochter van Snowy, dat er een tumor in haar snuitje groeide. Toen was het voor ons duidelijk, deze lijn moest stoppen.
Inmiddels is ons protocol dat we direct bij een geval van epilepsie of tumor de lijn stoppen. Het is zonde om een zorgvuldig opgezette lijn te moeten stopzetten, maar soms is het niet anders en gelukkig hebben we altijd nog andere lijnen.
Als fokkers dieren uit die lijn hebben gekocht dan worden de fokkers ook altijd ingelicht. Het grootste deel van de fokkers geeft er ook daadwerkelijk gehoor aan en stopt daadwerkelijk met de lijn. Fokkers die hier geen gehoor aan geven hebben geen mogelijkheid meer om dieren bij ons aan te kopen.
Op deze manier hopen wij de gerbils in Nederland echt gezond te houden.

Gerbils per twee houden

In 2006 werd het nog normaal gevonden dat gerbils vanuit het niets konden gaan vechten. Gerbils waren toen ook nog lang niet zo populair en bekend.
Onze eerste nestjes werden dan ook verkocht in de aantallen dat de nieuwe baasjes het graag wilden. Ze verhuisden in groepjes van drie en groepjes van vier.
Sterker nog, wij hadden zelf ook een groepje van drie!
Toen er steeds vaker meldingen binnenkwamen van vechtende gerbils (we hadden toen ook al onze gerbil opvang) begonnen wij het verband te leggen. Bij gerbils in groepen kwamen beduidend vaker gevechten voor dan gerbils die per twee gehouden werden.

Omdat wij alles bijhouden over onze nestjes, de pups en de verkoop hiervan konden wij middels deze statistieken heel duidelijk het gevolg van het houden van gerbils in groepjes van drie en groter zien.
Van de 29 groepen groepen die wij verkocht hebben in het verleden (van verschillende fokkoppels en ook opvangdieren, dus totaal gemengd en geen verwantschappen) zijn bijna 90% van de groepjes uit elkaar gevallen door vechterijen.
Een bizar groot aantal!

Naast alle werkelijk honderden gerbils die wij hebben opgevangen na ruzies uit groepen is ook ons eigen groepje gaan vechten.
Het was White Spirit, die samen zat met twee zonen. White Spirit was al lang met pensioen en zijn zonen waren bijna anderhalf jaar.
Hun gerbilarium stond in de woonkamer, naast mijn bureau waar ik het grootste deel van de dag zat te werken.
Ik had er direct zicht op en het was een heerlijk gezicht altijd. Samen spelen, samen wassen en samen slapen. Vlak voor ik wegging naar de supermarkt lagen ze nog heerlijk met z’n drieën samen te slapen. Toen ik terugkwam, na maximaal 15minuten, zat er bloed tegen de ramen van het verblijf en was onze White Spirit niet meer zo wit en zat zielig in een hoekje.

Gelukkig kwamen ze er zonder kleerscheuren vanaf en White Spirit heeft met Spirit Jr nog tot zijn dood samen gezeten, de andere zoon is met een andere gerbil gelukkig geworden.
Het loopt niet altijd zo goed af, dat weten we door ervaringen uit de opvang maar al te goed.

Wil je meer weten over gerbils in groepjes? En wanneer en waarom het ontstaat? Lees dan hier.

Eisen aan de gerbil kooi

Als je in 2006 gerbils kocht dan kreeg je ze nog zo mee. Geen haan die er naar kraaide in welke kooi ze gehouden werden.
Ook wij vroegen niet hoe de gerbils gehouden werden als ze werden opgehaald, al kwam het natuurlijk soms wel eens ter sprake.

Het was destijds heel normaal om twee gerbils in een 50x30x30cm kooi te huisvesten. Dit is nu een stap van een koppeling, en een paar dagen vind ik nu al lang genoeg.

Tijden veranderen. Tegenwoordig zullen de meeste gerbil fokkers willen weten in welke kooi je de gerbils wilt gaan houden. En als de fokker het te klein vindt, zal de fokker je dit vertellen, zodat je op zoek kunt gaan naar een andere kooi of de gerbils elders aan kunt schaffen, als je zelf van mening bent dat de kooi wel groot genoeg is.

De dierenbescherming stelt als eis dat een kooi minimaal 80x50x50cm moet zijn. Door een fokker uit Duitsland heb ik me laten vertellen dat de minimale eis daar zelfs 120x50x50 is.


  • Gerbils met kooi thuisbezorgen

    Wij wonen samen met ons zoontje, twee katten en alle gerbils in Makkum, een prachtig dorpje aan het IJsselmeer. Wij zijn heel gemakkelijk te bereiken via de A7.

    De gerbil artikelen die wij verkopen via www.gerbilwebshop.nl worden verzonden met Postnl.
    De gerbilariums en gerbil terrariums worden door een koerier in heel Nederland thuisbezorgd.

    Gerbils laten mee bezorgen met je gerbilarium? Neem even contact met ons op!


  • Vakantieopvang 2022

    Heb je een oppas nodig?

    Bij ons is er bijna altijd plaats in de vakantieopvang en wij vinden het reuze gezellig. Hamsters of andere kleine knaagdieren zijn ook welkom!
    De kosten zijn vanaf 2 euro per dag en je hoeft geen eigen kooi mee te nemen. Lees er hier meer over.

  • Gerbils kopen?

    Interesse in gerbils? Vrijwel altijd gerbils beschikbaar uit eigen hobbyfokkerij.
    Wij hebben vrijwel altijd gerbils te koop. Mochten wij geen woestijnratjes beschikbaar hebben kunnen wij je uiteraard doorverwijzen naar een betrouwbare collega fokkerij.

    Gerbils aangeboden pagina
    Onder het knopje ‘aangeboden’ vindt u de gerbils die per direct mogen verhuizen. Let op! Deze pagina is meestal leeg. De pups zijn doorgaans al besproken voordat ze mogen verhuizen. Zie hiervoor het knopje: Pups geboren.

    Pups geboren pagina
    Onze jonge gerbilpups onder de acht weken zijn te vinden onder het knopje ‘pups geboren’. Hier staan de nestjes die wij momenteel hebben liggen, ook staat achter elke pup of deze vrij is, of dat deze al gereserveerd is. Als je interesse hebt in gerbils kun je contact met ons opnemen.

    Gerbil informatie
    Ook biedt deze website alle informatie over de gerbil. Van gerbil huisvesting tot de aanschaf van gerbils.
    Gerbil huisvesting
    Gerbil voeding
    Gerbil verzorging
    Gerbil speelgoed

    Voor meer informatie over de woestijnrat: Gerbil Informatie.

    Speelgoed: Gerbil speelgoed in de webshop
    Gerbilariums: Gerbilarium laten bouwen
    Geschikte snacks: Diverse gerbil snacks

    Veel plezier op onze website!


  • Gerbil Facebook groep / Gerbil Forum

    Op 14 maart 2007 openden wij als toevoeging op deze website een forum speciaal voor gerbils.

    Dit forum werd erg populair met meer dan duizend leden en dagelijks heel veel nieuwe berichten.

    Maar met de komst van Facebook werd het forum steeds minder frequent bezocht.
    Zelf bezat ik geen social media accounts en ook de Gerbil.nl Facebook pagina werd daardoor amper onderhouden (we doen ons best om hier actiever op te zijn).

    Uiteindelijk hebben wij recent het forum beëindigd en zijn wij een Facebook groep voor gerbils gestart.

    Help je ons mee om deze community op te bouwen? Klets met andere leden en stel al je vragen en bewonder de mooie gerbils van andere gerbil liefhebbers.


  • Steun jij onze opvang al?

    Als enige Gerbil Opvang in Nederland kun je je voorstellen dat we het druk hebben. Op dit moment kunnen wij zelfs niet eens alle aanvragen aan. We krijgen bijvoorbeeld (over)complete gerbil gezinnetjes en daar zit niet alleen een hoop werk in, maar ze bezetten ook een hoop kooien.

    Wij krijgen geen subsidie, behalve een kleine onkostenvergoeding als de dieren binnenkomen via dierenbescherming/ambulance of een vrijwillige bijdrage van de baasjes die de dieren afstaan.

    Alle dieren die wij opnemen, of die wij  voor de deur aantreffen verzorgen wij met eigen middelen.

    Door jullie donaties kan de opvang blijven bestaan en hebben we kunnen uitbreiden waardoor we nog meer gerbils kunnen helpen.

    Doneren kan door middel van kooien en verzorgingsspullen (bodembedekking, zand, voer, snacks, hooi). Maar ook door een klein bedrag aan onze opvang te doneren:

    Help je mee?

    Bericht

    Bedrag €*