Koppel opvang

Het grootste nadeel van gerbils?

Dat ze niet alleen kunnen!
Natuurlijk is dat ook hartstikke leuk en heeft dat grote pluspunten. Een weekend weg is geen probleem, die twee rakkers vermaken zich wel samen!
En het is ontzettend schattig, hoe ze daar samen liggen te slapen, elkaar wassen, met elkaar stoeien en het eten delen.

Als er een gerbil is overleden dan is het noodzaak om de gerbil die alleen is achtergebleven een nieuw vriendje te geven. Gerbils kunnen anders vereenzamen. Wat niet zo gek is als je ziet hoeveel gerbils aan elkaar hebben en samen doen.
Ze bouwen samen een nestje, slapen samen, spelen samen, eten samen en ook onderhouden ze elkaars vacht. Bij ziekte wordt er vaak voor de ander gezorgd. Je kunt dus wel stellen dat gerbils heel intensief samen leven. Als er dan één overlijd is het verdriet groot.

Dit kan zich verschillend uiten. De gerbil wordt bijvoorbeeld heel lusteloos. Eet weinig, en laat zich weinig zien. Of de gerbil wordt heel schichtig, en gaat zelfs bijten! Een andere gerbil wordt heel druk, een soort verveling dus.

Op welke leeftijd een gerbil er ook alleen voor komt te staan, een gerbil is altijd te koppelen. Ook als een gerbil dus al 4 jaar oud is!

Gerbils koppelen

Gerbils staan er helaas om bekend dat ze niet eenvoudig te koppelen zijn. Op zich klopt deze redenering. Vreemde gerbils bij elkaar brengen kan behoorlijk lastig zijn. Onder een vreemde gerbil verstaan wij een gerbil die in de afgelopen paar dagen tot week niet bij de gerbil heeft gezeten. Een familielid zal dan ook als vreemde worden gezien als deze al een langere tijd niet bij elkaar hebben gezeten. Gerbils kennen namelijk geen familiebanden, zelfs niet als ze samen in één kooi zitten!

Vroeger werd een gerbil koppelen als onmogelijk gezien. Als de metgezel van de gerbil kwam te overlijden, was een nieuwe levenspartner onmogelijk.
Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer zo. De goede fokkerijen maken gebruik van de koppelmethode die al vele jaren wordt gehanteerd.
Sterker nog, die wij in 2006 hebben doorontwikkeld nadat fokkers uit Engeland van een soortgelijke methode gebruik maakten.
Een diervriendelijke methode welke als het volgens de stappen wordt gedaan een hele grote slagingskans heeft.

Helaas worden er ook nog steeds dieronvriendelijke methodes gebruik. Denk aan het gebruik van parfum, zodat de gerbils hetzelfde gaan ruiken, en wat vervolgens de koppeling zou vergemakkelijken. Of gerbils samen zetten in een neutrale omgeving met alle spanningen van dien, en wat bijna altijd op gevechten uitdraait. En een gerbil gevecht betekent zonder ingrijp van de mens bijna altijd een dodelijke afloop.

Gebruik geen split cage als koppelmethode!

Let op! Sommige fokkers koppelen alleen met de split cage methode! Dit betekent dat de gerbils elkaar door middel van een scheiding in de midden niet kunnen verwonden. Maar na verloop van tijd gaat de split eruit, en zitten ze zomaar bij elkaar.
Hoewel deze methode niet altijd verkeerd afloopt zien we helaas heel vaak dat het na een paar weken of maanden alsnog spanningen en gevechten ontstaan. De split cage is dus alleen een tijdelijke tussenoplossing of als voorbereiding op een echte koppeling.

Wat kunnen wij betekenen?

Als wij een gerbil pup beschikbaar hebben én we hebben de tijd dan kunnen wij helpen met de koppeling. Je brengt de gerbil hier en wij koppelen de gerbil aan een gerbilpup van ons. Wij hebben alle benodigdheden hier.
Hoe gaat het in zijn werk? De gerbil wordt hier gebracht.
Wij starten vervolgens de koppeling en houden je op de hoogte per e-mail of Whats-App.

Bij de meeste koppelingen kunnen de gerbils samen weer verhuizen na 1 week.
Indien de dieren de eerste maal niet direct matchen wordt gebruik gemaakt van de split. Dit herhalen wij tot 2 keer. Is de koppeling daarna nog geen succes dan gaan we overleggen wat de verdere mogelijkheden zijn.

Risico’s van koppelen

Natuurlijk is een gerbil koppeling nooit zonder risico. Zelfs bij de meest ervaren gerbil fokkers kan er altijd iets gebeuren. Dit gebeurd zelden, maar ik zeg het er wel altijd bij.

Wij hebben jarenlange ervaring met het koppelen, en kennen de methode door en door. We herkennen elk gedrag van de gerbil en kunnen daarom de juiste beslissingen maken op het doorgaan of het afbreken van een koppeling. We hebben al meer dan duizend koppelingen gedaan sinds 2006, waarvan er 3 mislukt zijn. Over het algemeen kunnen wij dus zeggen dat de slagingskans van een koppeling erg groot is.

Uiteraard, zoals elke fokker overkomt, kan het ook ons overkomen dat een gerbil tijdens koppeling overlijd.
In dat geval zijn wij niet aansprakelijk.


  • Gerbils met kooi thuisbezorgen

    Wij wonen samen met ons zoontje, twee katten en alle gerbils in Makkum, een prachtig dorpje aan het IJsselmeer. Wij zijn heel gemakkelijk te bereiken via de A7.

    De gerbil artikelen die wij verkopen via www.gerbilwebshop.nl worden verzonden met Postnl.
    De gerbilariums en gerbil terrariums worden door een koerier in heel Nederland thuisbezorgd.

    Gerbils laten mee bezorgen met je gerbilarium? Neem even contact met ons op!


  • Vakantieopvang 2022

    Heb je een oppas nodig?

    Bij ons is er bijna altijd plaats in de vakantieopvang en wij vinden het reuze gezellig. Hamsters of andere kleine knaagdieren zijn ook welkom!
    De kosten zijn vanaf 2 euro per dag en je hoeft geen eigen kooi mee te nemen. Lees er hier meer over.

  • Gerbils kopen?

    Interesse in gerbils? Vrijwel altijd gerbils beschikbaar uit eigen hobbyfokkerij.
    Wij hebben vrijwel altijd gerbils te koop. Mochten wij geen woestijnratjes beschikbaar hebben kunnen wij je uiteraard doorverwijzen naar een betrouwbare collega fokkerij.

    Gerbils aangeboden pagina
    Onder het knopje ‘aangeboden’ vindt u de gerbils die per direct mogen verhuizen. Let op! Deze pagina is meestal leeg. De pups zijn doorgaans al besproken voordat ze mogen verhuizen. Zie hiervoor het knopje: Pups geboren.

    Pups geboren pagina
    Onze jonge gerbilpups onder de acht weken zijn te vinden onder het knopje ‘pups geboren’. Hier staan de nestjes die wij momenteel hebben liggen, ook staat achter elke pup of deze vrij is, of dat deze al gereserveerd is. Als je interesse hebt in gerbils kun je contact met ons opnemen.

    Gerbil informatie
    Ook biedt deze website alle informatie over de gerbil. Van gerbil huisvesting tot de aanschaf van gerbils.
    Gerbil huisvesting
    Gerbil voeding
    Gerbil verzorging
    Gerbil speelgoed

    Voor meer informatie over de woestijnrat: Gerbil Informatie.

    Speelgoed: Gerbil speelgoed in de webshop
    Gerbilariums: Gerbilarium laten bouwen
    Geschikte snacks: Diverse gerbil snacks

    Veel plezier op onze website!


  • Gerbil Facebook groep / Gerbil Forum

    Op 14 maart 2007 openden wij als toevoeging op deze website een forum speciaal voor gerbils.

    Dit forum werd erg populair met meer dan duizend leden en dagelijks heel veel nieuwe berichten.

    Maar met de komst van Facebook werd het forum steeds minder frequent bezocht.
    Zelf bezat ik geen social media accounts en ook de Gerbil.nl Facebook pagina werd daardoor amper onderhouden (we doen ons best om hier actiever op te zijn).

    Uiteindelijk hebben wij recent het forum beëindigd en zijn wij een Facebook groep voor gerbils gestart.

    Help je ons mee om deze community op te bouwen? Klets met andere leden en stel al je vragen en bewonder de mooie gerbils van andere gerbil liefhebbers.


  • Steun jij onze opvang al?

    Als enige Gerbil Opvang in Nederland kun je je voorstellen dat we het druk hebben. Op dit moment kunnen wij zelfs niet eens alle aanvragen aan. We krijgen bijvoorbeeld (over)complete gerbil gezinnetjes en daar zit niet alleen een hoop werk in, maar ze bezetten ook een hoop kooien.

    Wij krijgen geen subsidie, behalve een kleine onkostenvergoeding als de dieren binnenkomen via dierenbescherming/ambulance of een vrijwillige bijdrage van de baasjes die de dieren afstaan.

    Alle dieren die wij opnemen, of die wij  voor de deur aantreffen verzorgen wij met eigen middelen.

    Door jullie donaties kan de opvang blijven bestaan en hebben we kunnen uitbreiden waardoor we nog meer gerbils kunnen helpen.

    Doneren kan door middel van kooien en verzorgingsspullen (bodembedekking, zand, voer, snacks, hooi). Maar ook door een klein bedrag aan onze opvang te doneren:

    Help je mee?

    Bericht

    Bedrag €*